Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Αλλαγές στις κάρτες τής VivaWallet

 

Αλλαγές στις κάρτες τής VivaWallet

 

Γράφει ο Αυγερινός Β.

 

Δεν είναι και πολύ ευχάριστες οι αλλαγές που θα ισχύσουν σε λίγες μόλις ημέρες για τις χρωστικές κάρτες της Viva Wallet.

 Όπως είναι γνωστό η Viva Wallet στην Ενωμένη Ευρώπη είναι ένα αδειοδοτημένο ίδρυμα «ηλεκτρονικού χρήματος» από την (κεντρική) Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο «Viva Υπηρεσίες Πληρωμών», Μονοπρόσωπη Α.Ε. (Viva Payments),  για δραστηριότητες στον ΕΟΧ (= Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο). Επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αντίστοιχη άδεια από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς με τίτλο «Viva Wallet.com Limited» για την παροχή ηλεκτρονικού χρήματος και σχετικών υπηρεσιών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.  Το αγγλικό Limited και το γερμανικο GmbH είναι αντίστοιχα με το ελληνικό ΕΠΕ = Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης.

Επειδή ο χώρος της οικονομίας έχει δυστυχώς μακρά παράδοση στην κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας, πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι ηλεκτρονικό χρήμα δεν υπάρχει.  Το χρήμα είναι πάντοτε πραγματικό, υπαρκτό.  Οι συναλλαγές και οι λοιπές οικονομικές υπηρεσίες μπορεί να γίνωνται σε πολλές περιπτώσεις με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά όλα στηρίζονται πάνω σε χρήμα που είναι υπαρκτό και κάπου φυλάσσεται.  Γι᾿ αυτό ένας πελάτης της Viva Wallet μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταφέρη τα χρήματά του σε έναν λογαριασμό του σε άλλη τράπεζα με φυσικά καταστήματα και ΑΤΜ, και μετά να πάει να τα πάρη είτε με την κάρτα του είτε από το ταμείο.  Άρα το χρήμα είναι αληθινό.  Θα έπρεπε λοιπόν αυτες οι εταιρίες να ονομάζωνται ιδρύματα «ηλεκτρονικών πληρωμών» ή «ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών» και όχι ιδρύματα «ηλεκτρονικού χρήματος».  Αλλά τόσα ελληνικά ξέρουν, και τόσο μπορούν να καταλάβουν.

Ο λαός τις ονομάζει πιό απλά, και πιό σωστά θα προσέθετα, «ψηφιακές τράπεζες» (ή διαδικτυακές).

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η Viva Wallet προσφέρει ηλεκτρονικούς λογαριασμούς δύο ειδών, επιχειρηματικούς ή εταιρικούς για τους επαγγελματίες κάθε είδους και προσωπικούς για τους απλούς πολίτες.  Μέχρι τώρα έδινε και χρεωστική κάρτα Mastercard για κάθε λογαριασμό, είτε «φυσική» = υλική (από πλαστικό υλικό) με εφάπαξ χρέωση 5 € (ή 4,99) για διάρκεια 3 ετών, είτε «ψηφιακή» =άϋλη (ηλεκτρονική, διαδικτυακή) κάρτα χωρίς χρέωση.

Από την 1η Απριλίου αυτό αλλάζει.  Η πλαστική κάρτα της Viva Wallet θα έχη μηνιαία συνδρομή 2,99 €, δηλαδή σχεδόν 36 € το χρόνο!!!  Αν ο λογαριασμός είναι εταιρικός, η χρέωση ισχύει για όλους τους πελάτες, παλαιούς και νέους. Αν ο λογαριασμός είναι προσωπικός, η χρέωση ίσως να ισχύει μόνον για τις κάρτες που θα εκδοθούν από 1η Απριλίου και μετά, αλλά αυτό το σημείο είναι λίγο ασαφές στην διατύπωση στην ιστοσελίδα της Viva Wallet.

Με αυτόν τον τρόπο η Viva Wallet θα παρέχει την πιο ακριβή απλή πλαστική χρεωστική κάρτα στην Ελλάδα.  Δεύτερη έρχεται πλέον η Παγκρήτια Τράπεζα με χρέωση 7,20 € το χρόνο!

Ευτυχώς η ψηφιακή κάρτα της Viva Wallet παραμένει εντελώς δωρεάν.  Μπορεί κανείς να έχη μέχρι τέσσερις ψηφιακές ταυτόχρονα εντελώς δωρεάν.  

Εννοείται βεβαίως ότι από εδώ και στο εξής δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεται κανείς πλαστική κάρτα της Viva Wallet.  Θα παίρνουν όλοι οι πελάτες μία έως 4 ψηφιακές, αποκλειστικά για ανέπαφες συναλλαγές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου, ή θα τις περνάνε και στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Apple ή της Google, ανάλογα με το σμάρτφων που διαθέτουν, και όλα καλά.

Ασφαλώς η Viva Wallet επίτηδες επιβάλλει αυτήν την τρελά αδικαιολόγητη υψηλή μηνιαία χρέωση στην έκδοση πλαστικής κάρτας, διότι προφανώς θέλει να τις καταργήση και να αναγκάση ολους τους πελάτες της να παίρνουν μόνον ψηφιακές κάρτες. Αυτή είναι η απόφαση της εταιρείας, αυτή η νέα πολιτική της.  Επίσης με αυτόν τον τρόπο θέλει να περιορίση τους προσωπικούς λογαριασμούς, οι οποίοι ισχύουν μόνον στην Ελλάδα και όχι σε άλλη χώρα, και ίσως κάποια στιγμή να τους καταργήση κιόλας.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη πρέπει να επισημάνουμε και ένα πρόβλημα που υπάρχει στις ψηφιακές κάρτες της Viva Wallet.  Ένας πελάτης όνομάζεται Ντίνος Μπακάλης.  Στην ελληνική ταυτότητά του ή στο διαβατήριό του το όνομά του με λατινικούς χαρακτήρες μεταγράφεται Dinos Bakalis.  Όμως στην ψηφιακή κάρτα της Viva Wallet το όνομά του θα γραφή ως Ntinos Mpakalis!!!  Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για συναλλαγές στο εξωτερικό, διότι η διαφορετική ορθογραφία θεωρείται πολύ λογικά άλλο όνομα, άρα στο εξωτερικό ο Dinos Bakalis και ο Ntinos Mpakalis θεωρούνται δύο διαφορετικά πρόσωπα.  Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος απορρίψεως κάποιας συναλλαγής, διότι ο κάτοχος της αστυνομικής ταυτότητος Dinos Bakalis δεν θα μπορεί να αποδείξη ότι του ανήκει η τραπεζική κάρτα στο όνομα Ntinos Mpakalis!

Θα έπρεπε από την στιγμή που τα ονόματά μας υπάρχουν και με λατινικούς χαρακτήρες στην αστυνομική μας ταυτότητα ή στο διαβατήριο, αυτή η μεταγραφή τους να είναι υποχρεωτική και για όλες τις τράπεζες και όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, εταιρίες, πανεπιστήμια, εκπαιδευτήρια, ιδιώτες κλπ.  Αλλά στην Μπανανία του Ελλαδιστάν όπου ζούμε τέτοιοι παραλογισμοί είναι ο κανόνας!  Και δεν ενδιαφέρεται κανείς, δεν υπάρχει καμμία κρατική υπηρεσία, που θα αναγκάση τις εταιρείες, τους ιδιώτες ή το δημόσιο να χρησιμοποιούν την λατινική μεταγραφή που υπάρχει στην ταυτότητά μας!

Ας ελπίσουμε ότι η Viva Wallet θα επιληφθή άμεσα του θέματος και θα διορθώση αυτό το πρόβλημα.  Ή τουλάχιστον ας επιτρέψη στους πελάτες της να έχουν την δυνατότητα οι ίδιοι να καθορίζουν πώς θα γράφεται το όνομά τους στην ψηφιακή κάρτα.  Ακριβώς όπως τους το επέτρεπε μέχρι τώρα για την πλαστική κάρτα.

 

 (18/3/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.