Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

 

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

 

Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

 

«Το γενικότερο δίδαγμα της Ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο έχει διαβάσει σχεδόν όλη την Ιστορία», είπε ο Γερμανός Φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860). Ο δε Θουκυδίδης (460-394 π.Χ.) έγραψε ότι: «Η Ιστορία είναι Φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων».

«Eις την Ιστορία και την Πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις», η δε συνήθεια είναι το εκτροφείο και εφαλτήριο των σφαλμάτων και των καταστροφών. Η ευγνωμοσύνη απέναντι στους άλλους, για να επιτευχθεί, απαιτεί σφυρηλάτηση. Ως εκ τούτου δεν είναι συμπτώσεις ούτε οι βιβλικές καταστροφές με τις εφιαλτικές πυρκαγιές, πλημμύρες, τους ακραίους καύσωνες και ξηρασίες στην χώρα μας, την Ευρώπη και τον πλανήτη, φαινόμενα που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, και για τα οποία όμως υπάρχουν μόνο ανθρώπινες ευθύνες και εγκληματικές ενοχές των κοινωνιών, διότι θα ακολουθήσουν και άλλα, καθότι οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, νοσηρές και δυσοίωνες!

Με την καθιερωθείσα από το 1974, μάλιστα επι δεκαετίες, μάστιγα των παράνομων καταλήψεων των Σχολείων, των Πανεπιστημίων και Δημοσίων χώρων, που έγιναν μια οδυνηρή συνήθεια, εκτροφεία και εφαλτήρια παράνομων ενεργειών, δράσεων, βανδαλισμών και προκλήσεων, με την «επιδείνωση της αλλοιωμένης δημοκρατικής υποδομής της χώρας μας», την κατάργηση του Κράτους Δικαίου, αυτής της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Και ως συνέπεια αυτής της τραγικής κατάστασης παρατηρείται εκτοτε, σε όλους τους τομείς, η επικράτηση μιάς στασιμότητας της κοινωνίας, οπισθοδρόμησης, αδιαφορίας, ανευθυνότητας και ατιμωρησίας.

Εδώ όμως ισχύει η ρήση που λέει: «ανάγωγοι άνθρωποι, ανάγωγη κοινωνία», θλιβερή  συνέπεια της οποίας είναι η εμπέδωση μιάς χωρίς οράματα Καχεκτικής Δημοκρατίας, η οποία απομάκρυνε την Πατρίδα μας απο τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Με την επικρατούσα εδώ και δεκαετίες στο «Λίκνο της Δημοκρατίας» τραγική κατάσταση συνεχιζόταν η αυτοπεριθωριοποίηση της Πατρίδος μας, η εξάρτηση αλλά παράλληλα και  έκθεση αυτής σε εθνικούς κινδύνους απέναντι ακόμη και των γειτόνων της. Τεράστια, ασυγχώρητα πολιτικά σφάλματα και αθεράπευτες παθογένειες που έφεραν και την αναμενόμενη και αναπόφευκτη κοινωνική και ηθική παρακμή, την οικονομική κατάρρευση, την υποταγή και δουλοποίηση της Πατρίδος μας εις τα επαχθέστατα  3 Μνημόνια.

Ως γνωστόν, απο τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάθεση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 ήταν: α) η εξάρθρωση της τρομοκρατικής Οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη, και β) η για πρώτη φορά εγκατάσταση εκατοντάδων Καμερών Ασφαλείας σε πολλά καίρια σημεία της Αθήνας για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και των  δεκάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών.  Η Κάμερα Ασφαλείας κατέστη όμως μετά το 2004 χρήσιμο εργαλείο γενικής αποδοχής και εφαρμογής σε όλη την Ελλάδα.

Όμως ακρογωνιαίο, απαράβατο και βασικότατο στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ότι η Βούληση του Λαού για μία αξιοπρεπή, ανθρώπινη και ειρηνική διαβίωση πρέπει να είναι Σεβαστή και υπεράνω όλων των Θεσμών, των Εξουσιών, κομμάτων, παρατάξεων, προσώπων, αξιωμάτων και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η Ιστορία όμως διδάσκει και εμπνέει. Ο Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) είπε: «Τυχερός όποιος διδάχθηκε Ιστορία». Ο Otto von Bismarck (1815-1898): «Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν απο τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της Ιστορίας», ο δε Αμερικανός Συγγραφέας Michael Crichton (1942-2008) έγραψε: «Αν δεν ξέρεις την Ιστορία σου, δεν ξέρεις τίποτε. Είσαι σαν ένα φύλλο που δεν ξέρει ότι είναι μέρος ενός δένδρου».

Ο πολύ γνωστός Σούν Τσου (544-496 π.Χ.) είπε: «Ο Πολεμιστής είναι δυνατός, όταν αναγκάζει τον εχθρό να του απαντήσει. Είναι αδύνατος, όταν αυτός απαντάει εις τον εχθρό». Είναι επίσης γνωστόν ότι ένα Κράτος-Έθνος είναι κυρίαρχο, ελεύθερο και ασφαλές, όταν δεν αναγκάζεται να θυσιάσει τα νόμιμα και εθνικά συμφέροντά του, προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο. Στο τέλος δεν θα αποφύγει τον πόλεμο και θα τον διεξαγάγει υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες. Για αυτό, «μην κόβεις το χέρι της Ιστορίας που σε ταΐζει!»

Έλληνας δεν γεννιέσαι. Έλληνας γίνεσαι μόνο με τις πράξεις και τις θυσίες σου για την Πατρίδα.  Η αγάπη προς την Πατρίδα είναι μία πράξη Ελευθερίας.

 

 

Ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης είναι κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής, αλλά γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 30-ετίαν Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.