Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Τούρκοι θα σβήνουν τις φωτιές στην Ελλάδα!

Δύο ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα με χρονική απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Τα παραθέτω χωρίς σχόλια


Το πρόσφατο δημοσίευμα (πηγή)

Τούρκοι θα σβήνουν τις φωτιές στην Ελλάδα!


Τελευταία ενημέρωση: 16.05.2012 | 08:12
Πρώτη δημοσίευση: 16.05.2012 | 08:07
Μοιάζει με ... ανέκδοτο, όμως είναι πραγματικότητα. Για την ακρίβεια είναι το πιο πιθανό σενάριο. Τουρκική εταιρεία έχει πλέον τον πρώτο λόγο να αναλάβει τη δασοπυρόσβεση, μέσω ελικοπτέρων, στην Ελλάδα
Για να είναι διαφανής η διαδικασία επιλογής ελικοπτέρων για τη δασοπυρόσβεση που κοστίζει εκατομμύρια κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος επιλέχθηκε διαγωνισμός μέσω του ανεξάρτητου φορέα NAMSA του ΝΑΤΟ.
Μετά από σχετικό διαγωνισμό ο φορέας πρότεινε στο υπουργείο να αναλάβει το έργο η τουρκική εταιρεία με επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου.
Ουσιαστικά η πρόταση είναι δεσμευτική και έτσι πλέον ένα μεγάλο και κρίσιμο κομμάτι της δασοπυρόσβεσης παιρνάει σε ξένα χέρια.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν άκρως ευαίσθητα σημεία του ελλαδικού χώρου να είναι στη διάθεση Τούρκων
Η απάντηση του υπουργείου, σύμφωνα με το “Βήμα” είναι πως είναι “ορθή επιλογή αφού τα περισσότερα ελικόπτερα που θα εκπροσωπεί η τουρκική εταιρεία θα προέρχονται από την Λευκορωσία με πιλότους από το πρώην ανατολικό μπλοκ και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας ή άλλες ύποπτες ενέργειες”
Άλλωστε όπως συμπληρώνουν κάτι το ίδιο συμβαίνει επί χρόνια με πληρώματα από αρκετές χώρες που αναλαμβάνουν σχετικές επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Μένει βέβαια να αποδειχθεί και στην πράξη.


Το παλαιότερο δημοσίευμα (πηγή)

Οι Τούρκοι θα σβήνουν φωτιές στην Ελλάδα;

Τελευταία ενημέρωση: 13.04.2012 | 17:20
Πρώτη δημοσίευση: 13.04.2012 | 08:52

Μέχρι τώρα ξέραμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ευθύνονται για δεκάδες πυρκαγιές στον ελληνικό χώρο, κυρίως σε νησιά, τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει την κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια μέσα τουρκική εταιρεία και μάλιστα με... ΝΑΤΟικό καπέλο.

Ναι, λένε στελέχη της Πυροσβεστικής είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ο σχετικός διαγωνισμός (γίνεται κάθε χρόνο) ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενοικίαση εναέριων μέσω δασοπυρόσβεσης εφέτος έχει ανατεθεί ανεξάρτητος φορέας NAMSA (ΝΑΤΟ Maintance and Suplly Agence) ο οποίος ασχολείται με σχετικές στρατιωτικές διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρχουν τα παλιότερα προβλήματα με καταγγελίες για διαβλητούς διαγωνισμούς.

Έτσι έχουν τεθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και ... μια τουρκική εταιρία είναι από τα φαβορί.

Σύμφωνα με το “Βήμα” η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, όμως ήδη στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που συνεργάζονται με την ΝΑΜSA έχει περιέλθει η πληροφορία ότι «ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κερδίσουν τον διαγωνισμό με αυτά τα αντικειμενικά, τεχνικού τύπου, νατοϊκά κριτήρια είναι τουρκική εταιρεία που έχει ιδρυθεί το 1975 από το τουρκικό στρατιωτικό ίδρυμα και έχει έδρα στην Αγκυρα. Η προσφορά είναι εξαιρετική από πλευράς τεχνικής υποστήριξης, ενώ μας κάνουν και καλή τιμή. Η ίδια εταιρεία είχε επιχειρήσει το 2007 να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την προμήθεια μη επανδρωμένων σκαφών από το Λιμενικό για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων. Τότε όμως η σχετική διαδικασία είχε σταματήσει μετά επαίνων για προφανείς εθνικούς λόγους».

Τώρα, Τούρκοι θα έχουν πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα σημεία του ελλαδικού χώρου αλλά και πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσης απ' όπου ίσως χρειαστεί να επιχειρήσουν;

“Προσπαθούμε για το καλύτερο. Έχουν γνώση οι φύλακες και προσπαθούμε να εξαϋλώσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο” λένε στελέχη της Κατεχάκη.
Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.