Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σχόλια στα αποτελέσματα των εκλογών



1. Δεν ξέρω αν και κατά πόσο κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι στις εκλογές αυτές έχουμε μία μετατόπιση του εκλογικού σώματος από το κέντρο προς τα άκρα.  Δηλαδή από την κεντροαριστερά προς τα αριστερά και από την κεντροδεξιά προς τα δεξιά.  Απὸ αυτή την άποψη ο μεγάλος χαμένος των εκλογών δεν είναι το ΠΑΣΟΚ η η ΝΔ αλλά ο χώρος του κέντρου.

2. Αν συνεχιστή και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή η μετατόπιση του κόσμου προς τα άκρα, τι θα σημαίνη αυτό; Τι εξελίξεις μπορεί να σηματοδοτήση;  Άραγε σημαίνει ότι ο κόσμος απογοητεύτηκε από τα κόμματα του κεντρώου χώρου; Άραγε θεωρούν οι  Ελληνες ότι αυτά τα κόμματα έχουν πλέον κλείσει τον κύκλο τους; Απέτυχε λοιπόν η θεωρία της συνισταμένης των πολιτικών δυνάμεων;  Δεν θέλουν την πολιτική ασάφεια, την κομματική διγλωσσία, και την πολιτική αοριστολογία;  Στρέφονται σε πιο σαφώς προσδιωρισμένους πολιτικούς φορείς;

3. Αν συνεχιστή και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτή η μετατόπιση του κόσμου προς τα άκρα, αυτό σημαίνει ότι σε λίγον καιρό, σε λίγα χρόνια, δεν θα έχουμε ψηφοφόρους του «παραδοσιακού» κέντρου; Θα υπάρξη μεγαλείτερη πολιτική πόλωση ανάμεσα στις πολιτικές μερίδες, που θα οδηγήση ίσως και σε διχασμό και σύγκρουση μεταξύ τους;

4. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι εκλογές αυτές δείχνουν μία μόνιμη πολιτική ανατροπή, δηλαδή μία μόνιμη αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς και σκέψεως του εκλογικού σώματος.  Ασφαλώς πρόκειται για μια πολιτική ανατροπή, η οποία όμως λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη και είχε προεξαγγελθή. Νομίζω όμως ότι κανείς πολιτικός αναλυτής και πολύ περισσότερο κανείς πολιτικός δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι και στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, οι εκλογείς θα ψηφίσουν και πάλι με στόχο να μην υπάρχουν πια μεγάλα κόμματα αυτοδυναμίας στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.  Πάντως φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχει μία τέτοια τάσι.  Θα είναι κάτι μόνιμο η παροδικό;  Ο καιρός θα δείξη.

5. Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, τουλάχιστον οι περισσότεροι που άκουσα χτες, μιλούν αντιφατικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, πράγμα που δείχνει την σύγχυσή τους η και την αμηχανία τους.  Από τη μια λένε ότι αλλάζει πλέον το εκλογικό σκηνικό και από την άλλη συνεχίζουν να αναλύουν το αποτέλεσμα με βάση τις πολιτικές και κομματικές παραμέτρους του χθες.  Για παράδειγμα θεωρώ ότι δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα τα τωρινά ποσοστά των κομμάτων με τις εκλογές του 2009 η παλιότερα, διότι μέχρι τότε υπήρχε ακόμη η λογική της αυτοδυναμίας, η οποία σήμερα δεν στηρίζεται.  Άρα έχουν αλλάξει οι περιστάσεις και τα μέτρα συγκρίσεων.

6. Δεν νομίζω ότι επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα γίνουν μικρά.  Θεωρώ ότι αυτό θα ίσχυε αν το καθένα τους έπαιρνε την 4η και την 5η θέση στη βουλή.  Τότε ναι, θα συμφωνούσα ότι ο λαός τους τιμώρησε, τους γύρισε την πλάτη κ.λπ. κ.λπ.. Τώρα νομίζω ότι απλώς εκεί που είχαμε 2 μεγάλα κόμματα, τα κάναμε 3· κάναμε τα 2 - 3 δηλαδή!  Για να δούμε τώρα αν διάφοροι «εξωτερικοί» παράγοντες θα θελήσουν να μας (ξανα)κάνουν τα 3 - 2!

Sakis Salos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.