Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΕΗ και πάλι ΔΕΗ!


Το 2000 (ξέρω, ξέρω, όχι το 2000, αλλά στις 22 Δεκεμβρίου 1999!) υπογράφτηκε ο νόμος 2773/1999 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Με τον ίδιο νόμο μετατρέψανε και τη ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία (π.δ. 333/2000).  Για την ιστορία, την μετατροπή των εταιρειών του Δημοσίου όπως τράπεζες ΕΛΤΑ κ.λπ. σε ανώνυμες εταιρείες την ξεκίνησε η δικτατορία (δηλαδή ήθελα να πω η... επανάσταση!), αλλά όσες εταιρείες δεν πρόλαβαν να μετατρέψουν εκείνοι, τις αποτελείωσαν... –συγγνώμη! θέλω να πω: τις ολοκλήρωσαν– τα σημερινά δημοκρατικά καθεστώτα... Και πάλι συγγνώμη, ήθελα να πω «δημοκρατικά πολιτεύματα».  Δεν ξέρω τι έχω πάθει και μπερδεύω τα λόγια μου, ίσως φταίει η κούραση της ημέρας.

Ας επιστρέψω όμως στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο θα δώσω ένα δείγμα έρευνας, που κανονικά θα πρέπει να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος, για να ενημερώνει σωστά το κοινό. Αυτό, γιατί με τον τρόπο που γράφονται και μεταδίδονται οι ειδήσεις στην Ελλάδα, μόνο ενημέρωση δεν παρέχεται.

Λοιπόν με τον νόμο 3175/2003, που τον υπογράφει μεταξύ άλλων και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος (σήμερα πλέον ξέρουμε καλά για ποιές αναπτύξεις ενδιαφερόταν), παρ. 16, ορίζεται ότι «Από την 1/7/2007, με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όλοι οι καταναλωτές ορίζονται επιλέγοντες πελάτες». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες οικιακοί καταναλωτές μπορούσαμε (θεωρητικά βέβαια) από εκείνη την ημερομηνία να επιλέξουμε από ποιά εταιρεία θα ηλεκτροδοτούνται τα σπίτια μας.  Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν προχώραγαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, γι’ αυτό στις 22 Δεκεμβρίου 2005 (δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο σπουδαίοι νόμοι υπογράφονται και δημοσιεύονται πάντοτε μία μέρα πριν από τις διακοπές των χριστουγέννων ή του πάσχα ή του καλοκαιριού) υπογράφεται ο νόμος 3246/2005 για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογούμε, κάπως έτσι ξεκίνησε η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν (το 2009 νομίζω) ιδιωτικές εταιρείες που διαφήμιζαν ότι δίνουν ηλεκτρικό ρεύμα φθηνότερο από την ΔΕΗ, άρχισαν να παίρνουν και πελάτες, που έφτασαν σχεδόν τους 250.000, και τα πράγματα έδειχναν ότι είχαν μπει σε ένα ρυθμό, μέχρι που επί κυβερνήσεως Παπαδήμου άρχισαν τα ...βιολιά και τα όργανα!  Πρώτα η Energa και η Hellas Power (Ιανουάριος 2012), και τώρα άλλες δύο εταιρείες, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και η REVMAENA Μ.Ε.Π.Ε. (30 και  31/5/2012), τέθηκαν εκτός αγοράς εξαιτίας ανεξόφλητων οφειλών ή άλλων παρομοίων λόγων. 

Κάπως έτσι η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που νομοθετήθηκε πριν από 12 χρόνια και εφαρμόστηκε σαν αποτυχημένο πείραμα για 3 χρόνια 2009-2011 ξαναγύρισε πάλι στο μονοπώλιο της ΔΕΗ, αφού αυτή είναι πλέον ο μοναδικός προμηθευτής για τους καταναλωτές, με εξαίρεση την Elpedison που είναι ουσιαστικά άγνωστη στο ευρύ κοινό και που ποιός ξέρει αν δεν φροντίσουν και γι’ αυτή τα διάφορα συμφέροντα να την θέσουν εκτός αγοράς, ώστε να έχουμε όλοι οι Ελληνες το κεφάλι μας ήσυχο και να μην ξανακάνουμε όνειρα ότι μπορεί να έχουμε φθηνότερο ρεύμα!  Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε καθόλου ρεύμα, αφού η ΔΕΗ λόγω υπερβολικών χρεών μας ενημερώνουν ότι μπορεί ακόμη και μέσα στον Ιούνιο να καταλήξη σε γενικό Μπλακ άουτ!  Και έτσι θα πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα που δεν θα έχουμε!  Αυτά μόνο στο  Ελλαδιστάν!

Γι’ αυτό λοιπόν ΔΕΗ και πάλι ΔΕΗ. Και αν κάποιοι αμετανόητοι συνεχίζουν να ψάχνουν για εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, για να τους βοηθήσω, προτείνω τους 10 παρακάτω:

1) Δ.Ε.Η. = Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό
2) Δ.Ε.Η. = Διαρκώς Είστε Ηλίθιοι
3) Δ.Ε.Η. = Διακοπή Ελληνικής Ηλεκτροπαραγωγής
4) Δ.Ε.Η. = Διαδικτυακή Ένωση Ηδονοβλεψιών
5) Δ.Ε.Η. = Δαπάνες Εξημερώσεως Ημιόνων
6) Δ.Ε.Η. = Δίκτυο Ελλήνων Ηλιθίων
7) Δ.Ε.Η. = Διαρκής Εκλογικός Ηδονισμος
8) Δ.Ε.Η. = Δίκτυο Εξαπάτησης Ηλεκτραγοράς
9) Δ.Ε.Η. = Δανεισμός Ευρωπαϊκός Ήμαρτον
10) Δ.Ε.Η. = Διαπόμπευση Ελληνικού Ήθους.

Και φυσικά για άλλα καταναλοτικά προϊόντα, μπορούμε να απευθυνόμαστε, όπως πάντα, στις αγαπημένες μας εταιρείες (τις βρήκα στο διαδίκτυο):
Ο.Τ.Ε. = Ούτε Τηλέφωνο Έχουμε
E.O.T. = Έχουμε Όμως Τρέλα
Φ.Π.A. = Φιλικά Πλακωνόμαστε Ακόμα.
O.A.E.Δ. = Όταν Αποτύχεις Έλα Δω.


Sakis Salos

(δημοσιεύτηκε στο logokritis.blogspot.com)

1 σχόλιο:

  1. Αναδημοσιεύσεις


    1) http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/06/blog-post_5538.html

    2) http://www.newsnow.gr/article/113912/dei-kai-pali-dei.html

    3) http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1543.html

    4) http://www.inews.gr/96/dei-kai-pali-dei.htm

    5) http://www.inews.gr/0/dei-kai-pali-dei.htm

    6) http://www.palo.gr/cluster/articles/psychagogia/19/?clid=4957662

    7) http://www.palo.gr/cluster/blogs/eidhseis-ellada/23/?clid=4955060


    8) http://www.myface.gr/%CE%94%CE%95%CE%97-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CE%94%CE%95%CE%97/


    9) http://www.findgr.net/?p=47942

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.