Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ας ξεχάσουμε επιτέλους την δραχμή που ξέραμε

Πολλά γράφονται τα τελευταια χρονια για επιστροφη της Ελλαδας στη δραχμή και μας εχουν κανει κανονικώτατη πλύση εγκεφάλου γι᾿ αυτό το θέμα και συνεχίζουν ακόμη.  Λοιπόν ας το πάρουμε χαμπάρι οτι επιστροφή της χωρας στη δραχμή, στην δραχμή που είχαμε και ξέραμε πριν απο το ευρώ,  είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο!  Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο ούτε μία στο εκατομμύριο. Εάν χρειαστεί η χώρα μας να φύγει απο το ευρώ και να κόψει και πάλι εθνικό νόμισμα, αυτο θα είναι ενα νέο, τελειως διαφορετικό, εθνικό νόμισμα, που θα πρέπει να ονομαστη καπως αλλιως, αλλα παντως οχι δραχμή.

Θα μου πείτε,  στο όνομα κολλάς; Ναι, στο όνομα, γιατι εχει μεγάλη σημασία, και δεν ειναι καθόλου λεπτομέρεια. Είναι άλλωστε γνωστό οτι στην πραγματικοτητα η αξια ("ισοτιμία") ενος νομισματος εξαρταται περισσοτερο απο τον ψυχολογικο παράγοντα, και ύστερα από την ανάπτυξη και την παραγωγή μιας χώρας. Είναι και αυτό ενας ακόμη λόγος που (υποθετικα μιλώντας) ενα νεο εθνικο νομισμα της Ελλαδας δεν θα επρεπε σε καμμια περιπτωση να ονομαστη δραχμή.

Οσο για τη συμπεριφορα των πολιτών και την ψυχολογία τους απεναντι στη χρηση του ευρώ, θα μπορουσε ακομη και σημερα με μια πολυ απλή κίνηση η Ελλαδα χωρις να βγει απο το ευρω, χωρις να αλλαξει νομισμα, χωρις να αλλαξουν οι ισοτιμιες, χωρίς να κινδυνεύσουν μισθοί, δανεια, συντάξεις, αγοραστική δύναμη και όλα τα σχετικά, θα μπορούσε να αλλαξει εσωτερικα την "νομισματική πολιτική", και να δημιουργηθεί μία αντιπληθωριστική τάση και μία τάση προς πτώση των τιμών των αγαθών και αυξηση του βιοτικου επιπέδου όλων των πολιτών.  Είναι πολύ εύκολο να γίνει, με μία μόνο κίνηση, μπορεί να δοκιμαστή άφοβα, και εάν αυτό το μέτρο αποτύχει, δεν θα έχει απολύτως καμμία επίπτωση ούτε στα οικονομικά της χώρας ούτε στα οικονομικα του κάθε πολίτη.  Δηλαδή μία απλή κίνηση μπορεί να βελτιώσει κάπως τα πράγματα οικονομικα χωρις κανεναν απολυτως κίνδυνο χειροτέρευσης σε περίπτωση αποπτυχίας.  Και είναι τόσο απλό...

Sakis Salos 

1 σχόλιο:

  1. Αναδημοσιεύσεις

    1. http://www.newsnow.gr/article/98939/as-xexasoume-epitelous-tin-draxmi-pou-xerame-leei-anagnostis-kai-exigei.html
    2. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/05/blog-post_257.html
    3. http://www.inews.gr/0/as-xechasoume-epitelous-tin-drachmi-pou-xerame-leei-anagnostis-kai-exigei.htm
    4. http://www.axortagos.gr/as-ksexasoume-epitelous-tin-draxmi-pou-kserame-leei-anagnostis-kai-eksige.html
    5. http://www.boop.gr/posts/623374/draxmi-kserame-ksexasoyme-epiteloys-anagnostis
    6. http://www.arpaktiko.org/%CE%B1%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%B9.html
    7. http://www.palo.gr/cluster/articles/eidhseis-ellada/23/?clid=4866136
    8. http://www.bloglines.gr/articles/612263/As-ksexasoume-epitelous-tin-draxmi-pou-kserame-leei-anagnostis-kai-eksigei

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.