Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τα κόμματα της 17ης Ιουνίου


Όπως έχει ανακοινωθή, στις μεθαυριανές εκλογές συμμετέχουν 29 εκλογικοί σχηματισμοί. Ωραία φράση αυτή· «εκλογικοί σχηματισμοί». Προσπαθούμε με εύσχημο τρόπο να περιγράψουμε την μανία των Νεοελλήνων για πολυκομματισμό και πολυδιάσπαση. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη συμμετοχή οκτώ εξ αυτών, οπότε θα λαβουν μέρος στις εκλογές «μόνον» 21. Πράγματι είναι πολιτικοί σχηματισμοί και όχι κόμματα, διότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ενώσεις ή συνεργασίες κομμάτων ή «συνιστωσών» (να και κάποια ωφέλεια από την φυσική· θυμάστε τα μαθήματα με την συνισταμένη και τις συνιστώσες της;) ή πολιτικών οργανώσεων. Οι πολιτικές οργανώσεις είναι εν δυνάμει πολιτικά κόμματα αναλόγως των εξελίξεων. Τα επί μέρους συνεργαζόμενα κόμματα δεν έχουν καταργηθή, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και ενδεχομένως να περιμένουν την κατάλληλη ώρα, για να εμφανιστούν και πάλι αυτοτελώς και ανεξάρτητα. Ας τα δούμε αναλυτικά.

1. Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) (Α. Σαμαράς). Μαζί με την ΝΔ συνεργάζεται και το νεοϊδρυθέν κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία (της Ντόρας Μπακογιάννη).  Μπορεί το τελευταίο να ανέστειλε την λειτουργία του λόγω της εκλογικής συνεργασίας, αναστολή όμως σημαίνει προσωρινή κατάστασι και όχι οριστική διακοπή.  Άρα έχουμε δύο κόμματα εδώ.

2. ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Τσίπρας).  Αποτελείται από τις εξής συνιστώσες:
α) ΑΚΟΑ = Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά· είναι ιδιαίτερο πολιτικό κόμμα με εγκεκριμένο καταστατικό.
β) ΑΠΟ = Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα· πρόκειται για πολιτική ομάδα και όχι κόμμα.
γ) ΔΕΑ = Διεθνιστική Εργατική Αριστερά· πρόκειται για ιδιαίτερη πολιτική οργάνωσι. 
δ) ΔΗΚΚΙ = Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα· είναι ιδιαίτερο πολιτικό κόμμα.
ε) Ενεργοί Πολίτες (δημοκρατική πατριωτική αριστερά)· πολιτική ομάδα του Μανόλη Γλέζου, όχι κόμμα.
ζ) ΚΕΔΑ = Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς· πρόκειται επίσης για ιδιαίτερη πολιτική οργάνωσι. 
η) ΚΟΕ = Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας· πρόκειται για πολιτική οργάνωσι.
θ) Κόκκινο· επίσης πολιτική οργάνωσι.
ι) Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας· πρόκειται για πολιτική οργάνωσι και φορέα. 
κ) Ομάδα Ρόζα· πολιτική ομάδα.
λ) Ριζοσπάστες· πολιτική ομάδα και όχι κόμμα.
μ) Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ).  Είναι βεβαίως ιδιαίτερο πολιτικό κόμμα.
ν) Ανένταχτοι αριστεροί του χώρου Διαλόγου· δεν πρόκειται για κόμμα ούτε για οργανωμένη πολιτική ομάδα και δεν αναφέρονται ως ιδιαίτερη συνιστώσα από τον ίδιο τόιν ΣΥΡΙΖΑ.
 Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι μέσα στο χώρο του Σύριζα συνυπάρχουν ή φιλοξενούνται τουλάχιστον 8 κόμματα.

3. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ) (Ε. Βενιζέλος).

4. Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος). Στο κόμμα αυτό συμμετέχει η πολιτική κίνηση Αντιμνημονιακοί Πολίτες του  Επαμεινώντα (Νότη) Μαριά, ενώ εκλογικά συνεργάζεται και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Άρα συνυπάρχουν 3 κόμματα.

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα).

6. Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος).

7. Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης). Με το κόμμα αυτό συνεργάζεται επίσης το πολιτικό κόμμα Ελεύθεροι Πολίτες.  Και εδώ λοιπόν 2 κόμματα.

8. Παναθηναϊκό Κίνημα (ΠΑΝ.ΚΙ) (Γ. Μπέτσικας).

9. Ανεξάρτητη ανανεωτική αριστερά, ανανεωτική δεξιά, ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, όχι στον πόλεμο κόμμα επιχείρηση χαρίζω οικόπεδα χαρίζω χρέη σώζω ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης).

10. Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μ. Ηλιάδης).

11. Κίνημα Δεν Πληρώνω (Β. Παπαδόπουλος).

12. Κόμμα Φιλελευθέρων (Ε. Καλλιγιάννης).

13. Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπαδόπουλος).

14. Κ.Ε.ΑΝ. Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ι. Σαββούρας).

15. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Διοικ. Επιτρ., πρ. Ρ.-Α. Παππάς).

16. Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης).

17. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης).

18. Οικολόγοι Πράσινοι (6μελης εκτελεστική επιτροπή).

19. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας (κεντρική συντονιστική επιτροπή από 21 μέλη).  Στο κόμμα αυτό συμμετέχουν οι εξής συνιστώσες-οργανώσεις:
α) ΑΚΟΣ = Αυτόνομη Κομμουνιστική Οργάνωση Σερρών. 
β) ΑΡΑΝ = Αριστερή Ανασύνθεση· πρόκειται για πολιτική οργάνωση.
γ) ΑΡΑΣ = Αριστερή Aντικαπιταλιστική Συσπείρωση· είναι επίσης πολιτική οργάνωση.
δ) ΕΚΚΕ = Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας· είναι πολιτικό κόμμα.
ε) Κομμουνιστική Ανανέωση· πολιτική οργάνωση.
ζ) ΝΑΡ = Νέο Αριστερό Ρεύμα· πολιτική οργάνωση με έντονη δραστηριότητα.
η) ΝΚΑ = Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση· οργάνωση νεολαίας που συμμετέχει στο ΝΑΡ.
θ) Οικολόγοι Εναλλακτικοί· πολιτικός φορέας και κόμμα.
ι) ΟΚΔΕ-Σπάρτακος = Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας –Σπάρτακος· πολιτικός φορέας και οργάνωση.
κ) ΣΕΚ = Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα· είναι πολιτικό κόμμα.
λ) Διάφοροι ανένταχτοι αριστεροί και ανεξάρτητες κινήσεις.
Επομένως εδώ συνυπάρχουν 6 κόμματα.

20) ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ Εκλογική Συνεργασία (4μελης διευθύνουσα επιτροπή).  ΚΚΕ (μ-λ) = Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)· πολιτική οργάνωση και κόμμα.   Μ-Λ ΚΚΕ = Μαρξιστικό  Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας· πολιτικό κόμμα επίσης.  Εκλογική συνεργασία 2 κομμάτων.

21) Δημιουργία ξανά· πολιτικός συνασπισμός τριών κομμάτων, τα οποία είναι· Δημιουργία ξανά, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία. Στηρίζονται και από το νεοσύστατο πολιτικό κόμμα Κίνηση Πολιτών «Ενωμένη Ελλάδα» που ιδρύθηκε στα τέλη του 2011.  Επόμενως 4 κομμάτων εδώ.

Συνολικά στους 21 εκλογικούς σχηματισμούς των εκλογών μεθαύριο υπάρχουν ούτε λίγο ούτε πολύ 41 κόμματα που ζητούν την ψήφο μας!  Να τα χαιρόμαστε!

(Βλέπε και προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο Εκλογική φρενίτιδα)

Sakis Salos

1 σχόλιο:

Σεβόμαστε την ελευθερία εκφράσεως της γνώμης και την ελευθερία του λόγου, γι᾿ αυτό είναι πιθανό να δημοσιεύσουμε και κείμενα που μας απεστάλησαν, με τα οποία μπορεί να μη συμφωνούμε. Τα άρθρα και τα μηνύματα που δημοσιεύονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από αυτό το ιστολόγιο (blog). Το παρόν ιστολόγιο (blog) δεν δεσμεύεται για δημοσίευση κάθε κειμένου που μας αποστέλλεται, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να διορθώνει τις τυχόν ανορθογραφίες και ασυνταξίες των κειμένων ή να ενιαιοποιεί, όταν χρειάζεται, την ορθογραφία των συνεργασιών. Επίσης διατηρεί τό δικαίωμα να περικόπτει ή να αποδίδει περιληπτικώς το περιεχόμενο των δημοσιευομένων κειμένων ή να χωρίζει ένα μεγάλο κείμενο σε μικρότερες δημοσιεύσεις ή αντίθετα να ενώνει μικρά κείμενα σε μία ενιαία δημοσίευση, εφόσον δεν αλλοιώνεται το νόημα του αρχικού κειμένου. Η όποια διατυπούμενη κριτική ή αντίθετη άποψη (σε άρθρα ή σχόλια) πρέπει να είναι κόσμια και να αναφέρεται σε ιδέες, γεγονότα και διατυπώσεις και όχι σε πρόσωπα. Δεν επιτρέπονται η δυσφήμηση, ο χλευασμός, η επιθετική ειρωνεία, οι απρεπείς χαρακτηρισμοί, η βωμολοχία, η λεκτική βία, η συκοφαντία, τα προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια, λέξεις χυδαίες ή σεξουαλικού περιεχομένου. Όποτε εντοπίζονται τέτοια μηνύματα-σχόλια θα τροποποιούνται ή θα διαγράφονται.